preview image
DÝŇOVÉ KARI NA OHNI
DÝŇOVÉ KARI NA OHNI

V kafkárenské zahradě rádi společně vaříme, scházíme se u společného stolu a budujeme komunitního ducha. Na ohni pro nás dýňové kari uvařila Nikola Rácová.

preview image
ČERVENÁ ŘEPA
ČERVENÁ ŘEPA

Oblíbenou chorvatskou přílohu jsme na Kafkárně vařili z natě řepy a podávali se zkaramelizovanou křupavou řepou pečenou. Je možné použít také špenát nebo jakékoliv nepříliš hořké natě, jen je třeba mít na paměti, že poměr zeleného ku bramborám musí být minimálně 3:1, protože zelené vařením mizí.

preview image
KUSKUS A KUKUŘICE
KUSKUS A KUKUŘICE

K večeři se sérií přednášek, které se věnovaly tématu logistiky jídla a potravin, připravil umělec Noam Darom skvělý kuskus, který jsme zabalili do krabiček a odvezli do nedalekého azylového domu. Jídlo jsme si naopak nechali přivézt od Kuchařek bez domova.

preview image
HLAD V NADBYTKU
HLAD V NADBYTKU

K tématu nedostupnosti kvalitních potravin vařil Lukáš Nevyjel, šéfkuchař restaurace Nota Bene, která se profiluje jako podnik zaručující (kromě skvělého jídla) i kvalitní a etický původ všech surovin. Cenově ale není pro všechny…

preview image
MORÁLNÍ MRKVOVÝ SALÁT
MORÁLNÍ MRKVOVÝ SALÁT

Performance Ruty Petramentaite (ve spolupráci s Matoušem Lipusem, Amálií Bulandrovou, Nikolou Rácovou a Kateřinou Vídenovou).

preview image
ZELENINA
ZELENINA
preview image
ŠKUBÁNKY
ŠKUBÁNKY
preview image
UHLÍŘINA SPECIÁL
UHLÍŘINA SPECIÁL

V uhlířině klasik jsou noky z mouky a vajec a opečené zbytkové brambory. V naší uhlířině speciál jsou noky z brambor a zbytkové kroupy.

preview image
KROUPY, KAPUSTA, TOPINAMBUR
KROUPY, KAPUSTA, TOPINAMBUR
preview image
JABLEČNÉ PYRÉ
JABLEČNÉ PYRÉ
preview image
KAFKÁRENSKÝ VRKOČ
KAFKÁRENSKÝ VRKOČ
preview image
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Pierogi jsme začali vařit po naší výpravě k polsko-běloruským hranicím během tragické humanitární krize.

preview image
Беларускі слоўнік (ня)смачных традыцый/
Беларускі слоўнік (ня)смачных традыцый/

Belarusian dictionary of (not)tasty traditions

preview image
焼き餃子
焼き餃子

Not unlike pierogi, Gyoza is made by kneading dough from water and flour, and rolling it out thinly to wrap ingredients (minced pork, spring onions, ginger, garlic, etc.). Although it originates in China, Gyoza has uniquely evolved in Japan, and therefore it is considered a Japanese dish.