DÝŇOVÉ KARI NA OHNI

DÝŇOVÉ KARI
mrkev
brambory
cibule
česnek
dýně
červená čočka
kadeřávek
květák
zakysaná smetana
kari pasta
chilli, skořice, zázvor, římský kmín, koriandr, kari listy
sůl, popř, cukr, citron
jarní cibulka + koriandr
kokosové mléko
olej
Koření (krom skořice), kari pastu a veliké kusy cibule orestujeme na oleji, přidáme mrkev a dýni a restujeme dohromady. Poté přisypeme červenou čočku a mícháme. Směs podlijeme vodou a kokosovým mlékem, přidáme brambory a hodně v klidu dusíme... Osolíme, opepříme a jemně oskořicujeme, přidáme smítka zázvoru a česneku a dál dusíme. Dusíme dokud nejsou brambory měkké. Na posledních 10 minut přidáme kadeřávek a květák. Dochutíme podle chuti (cukr, sůl, citronová šťáva) a máme hotovo.
RÝŽE JASMÍNOVÁ
V hrnci si roztopíme máslo a přisypeme do něj rýži. Rýži necháme v másle ohřát. Poté ji zalijeme horkou vodou - tolik vody, aby vodní hladina převyšovala rýži o jeden článek ukazováčku. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plamínku 7 minut. Pokličku po celou dobu nezvedáme. Až uplyne 7 minut, sundáme hrnec z plotny a přikryjeme jej utěrkou. Necháme rýži dojít 15 minut.