DÝŇOVÉ KARI NA OHNI

preview image

DÝŇOVÉ KARI

mrkev

brambory

cibule 

česnek

dýně

červená čočka

kadeřávek

květák

zakysaná smetana 

kari pasta

chilli, skořice, zázvor, římský kmín, koriandr, kari listy

sůl, popř, cukr, citron

jarní cibulka + koriandr 

kokosové mléko

olej

 

Koření (krom skořice), kari pastu a veliké kusy cibule orestujeme na oleji, přidáme mrkev a dýni a restujeme dohromady. Poté přisypeme červenou čočku a mícháme. Směs podlijeme vodou a kokosovým mlékem, přidáme brambory a hodně v klidu dusíme... Osolíme, opepříme a jemně oskořicujeme, přidáme smítka zázvoru a česneku a dál dusíme. Dusíme dokud nejsou brambory měkké. Na posledních 10 minut přidáme kadeřávek a květák. Dochutíme podle chuti (cukr, sůl, citronová šťáva) a máme hotovo.

 

RÝŽE JASMÍNOVÁ

V hrnci si roztopíme máslo a přisypeme do něj rýži. Rýži necháme v másle ohřát. Poté ji zalijeme horkou vodou - tolik vody, aby vodní hladina převyšovala rýži o jeden článek ukazováčku. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plamínku 7 minut. Pokličku po celou dobu nezvedáme. Až uplyne 7 minut, sundáme hrnec z plotny a přikryjeme jej utěrkou. Necháme rýži dojít 15 minut.