KAFKÁRENSKÝ VRKOČ

KAFKÁRENSKÝ VRKOČ
ANNA FIEDLEROVÁ
Zima se rozprostírala po celé hale. Do hrníčku si připravím kvásek. Tři čtvrtě droždí rozdrtím, přidám lžíci cukru. Míchám. Pak přidám lžíci mouky a zaliju vlažným mlékem. Zbytek mléka použiji do těsta. Do mísy přeseji půl kila mouky přidám půl hrnku cukru. Uprostřed vytvořím důlek a do něj naliju vzniklý kvásek. Přidám zbytek mléka, trochu rozluštěného másla se sádlem, dva žloutky, vanilkový cukr a citronovou kůru. Míchám vařečkou do té doby, co mi síly stačí. Pak těsto prohnětu rukou. Hotové těsto nechám kynout na teplém místě. Já ho dala ke Kurtovi na topení.
Po vykynutí zpracuji těsto a upletu cop ze tří. Cop smotaný do kruhu dám péct do trouby. Použila jsem troubu, kterou máme na Kafkárně, vlastně kvůli ní jsem to pekla tady. Trouba pekla jedna báseň. Těsto zhnědlo a já ho vyndám z trouby.
Tím ale práce nekončí. Znovu zadělám těsto a znovu ho dám kynout. Až vykyne rozpůlím ho na půl a z jedné poloviny upletu menší věnec. Z druhé poloviny upletu vánočku. Můžu oba objekty pomazat bílkem a posypat mandlemi. Pečeme.
Po upečení sestavím vrkoč. Do většího věnce zapíchnu špejle a na ně navlíkám sušené ovoce a další věcičky které mám ráda. Když mám dostatek opěrných sloupů vztyčím menší věnec. I do něj zapíchám poloviční špejle a doplním ovocem. Úplně nahoru ještě patří jablko s šošolkou.