DÝŇOVÝ KOMPOT

DÝŇOVÝ KOMPOT
TADEÁŠ KYNCL
1 dýně
pomeranče (15% - 25% vahy dýně)
1 kg cukru (na plný kastrol)
rum
hřebíček
skořice celá
skořice mletá
Dýni okrájíme a nakrájíme na kostky cca 1 cm x 1 cm (můžeme i věší nebo menší jde o to jakou konzistenci kompotu máme nejraději) připravíme si i pomeranče, které oloupeme a nakrájíme na kousíčky. Zhruba 30% pomerančů vyšťavíme čistě na pomerančovou šťávu kterou přidáme do hrnce. Doplníme vodou tak aby nám vznikla směs 1:1. Přisypeme pomeranče a dýni a dosypeme cukr s hřebíčkem a skořicí, směs vaříme cca 10 minut a přidáváme rum (podle chuti) celou směs vaříme dokud dýně není měkká. V tuto chvíli směs můžeme začít kompotovat. Všechny poměry jsou naprosto volné a nejlepší je si poměry najít sám pomocí experimentu! Tak pak můžeme ochutnávat vždy jiný kompot :))
Pravděpodobně v hrnci bude více tekutiny než bychom chtěli v zavařovacích sklenicích toto nevadí protože tuto vodu použijeme jako zaklad pro další dávku tímto zajistíme, že každá další dávka bude intenzivnější a intenzivnější což je kýžený výsledek.
Připravíme si ČISTÉ sklenice na linku a necháme uvařit vodu. Touto vodou sklenice tak do čtvrtinky naplníme, uzavřeme a nad dřezem proštěrcháme tím se sklenice sterilizují (pozor voda je vařící tak si dejte bacha použijme třeba utěrku, aby na vás cákající vařící voda nešplouchla). Sterilizované sklenice naplníme VAŘÍCÍM kompotem a otočíme víčkem dolů tak je necháme dokud nevychladnou. Správně zavařené sklenice poznáme tak, že sklenice mají víčko propadlé dovnitř a když na víčko zaťukáme prstem neslyšíme klikající zvuk ale pevnou strukturu. Nakonec si můžeme nastřihat látku a provázky a vytvořit obaly na víčka, aby se nám kompoty ve spížce dělali krásnou dekoraci či pěkný dárek pro návštěvu.