KROUPY, KAPUSTA, TOPINAMBUR

KRÉMOVÉ KROUPOTO S BRYNDZOU
250 g ječných krup
2dl suchého bílého vína
3 šalotky
4 stroužky česneku
100g másla
125 g brynzy
1 velká bulva celeru
římský kmín, mletý koriandr, bobkový list
sůl, pepř, cukr, olej olivový i řepkový
Celer nakrájíme na drobounké kostičky a osmažíme dozlatova, postupně přidáme sůl, cukr (musí zkaramelizovat), vymáčknutý česnek a pepř. Šalotku nakrájíme nadrobounko, zesklovatíme v olivovém oleji a troše másla, přisypeme (ideálně předem namočené) kroupy, trochu soli, koření a chvíli pražíme. Přilijeme víno, za stálého míchání necháme odpařit, přidáme zbytek česneku a vodu po okraj krup, opět necháme odpařit. Toto opakujeme, dokud kroupy nezměknou. Poté odstavíme, přidáme celerové kostičky, brynzu a máslo, mícháme, dokud nedocílíme krémové konzistence. Dosolíme a opepříme. Podáváme posypané pažitkou, petrželkou nebo/a praženými ořechy.
DUŠENÁ KAPUSTA
1 hlávka kapusty
sůl + pepř
máslo
citron
Kapustu očistíme od ošklivých listů a příčně nakrájíme na tenké „lodičky“, tak aby každý dílek držel pohromadě kousek košťálu. Podusíme v osolené vodě nebo páře, ještě vroucí naskládáme na mísu, poklademe neošizenými kusy másla, řádně posolíme a mírně pokapeme citronem. Boží příloha k čemukoliv.
TOP TOPINAMBUR
2 kg topinamburů
1 máslo
sůl + pepř
česnek
Topinambury pečlivě omyjeme od hlíny vodou a houbičkou nebo kartáčkem. Nasypeme je do pekáčku, dosti osolíme, přidáme prolisovaný česnek, opepříme, navrch položíme celou kostku másla a dáme péct na 180°C. Pečeme dozlatova, trvá to minimálně hodinu, spíš déle.