UHLÍŘINA SPECIÁL

preview image

UHLÍŘINA SPECIÁL

 

250 g ječných krup

500 g ve slupce vařených brambor

2 vejce 

hladká mouka
1 špičaté zelí
2 cibule

1 česnek
kmín a římský kmín 

bobkový list, nové koření, celý pepř
sůl + pepř

olej a/nebo máslo

 

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě. Oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, osolíme. Zamícháme a začneme přidávat hladkou mouku, čím méně, tím lépe. Když je možné začít tvarovat malé noky, vytvarujeme je a postupně uvaříme ve vroucí osolené vodě. Mezitím uvaříme kroupy ve vodě s bobkovým listem, novým kořením, solí a pepřem. 

Na velké pánvi rozpálíme tuk, orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku, oba kmíny a bobkový list, přidáme celý prolisovaný česnek (zhruba 8 stroužků). Přihodíme pokrájené zelí a orestujeme. Orestujeme i noky a kroupy, vše smícháme a dochutíme. Dobré s kysaným zelím nebo třeba kvašákem. Ať žije půst!