ZELENINA

preview image

PEČENÁ DÝNĚ S TAHINI OMÁČKOU

1 střední dýně

100 ml tahini pasty

300 ml jogurtu

olivový olej

1 česnek

římský kmín

čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn nebo šalvěj)

sůl, pepř, citron

černý sezam

Z dýně vydlabeme semena, pokud je třeba oloupeme, nakrájíme na úzké plátky. Promneme s olivovým olejem, solí, pepřem, římským kmínem, bylinkami a prolisovaným česnekem (1 stroužek si necháme). Dáme péct na 180°C zhruba na hodinu. Omáčku připravíme smícháním tahini, jogurtu, olivového oleje, zbylého prolisovaného česneku, soli, pepře a citronové šťávy. Pečenou dýni vyskládáme na mísu a zalijeme omáčkou. Můžeme posypat černým sezamem.

 

RAITA Z ČERVENÉ ŘEPY

1kg červené řepy

200 ml jogurtu

římský kmín, mletý koriandr, garam masala, hřebíček, badyán

řepkový olej

2 stroužky česneku

sůl, pepř, cukr, ocet

vlašské ořechy

něco zeleného (ideálně nať koriandru)

Červenou řepu uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, trvá to dlouho. Na suché pánvi opražíme ořechy a na oleji orestujeme koření. Uvařenou řepu oloupeme, necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostičky. Smícháme se zbytkem ingrediencí a podáváme například ke kari.

 

ČATNÝ

4xbadyán

10x hřebíček

fenykl

římský kmín

kardamon

chilli

skořice

špetka soli

20 dkg cukr třtinový/bílý

10 lžic jablečného octa

5 cibulí

30 jablek

Na pánvi nasucho opražte římský kmín, kardamon, fenykl a rozdrťte v hmoždíři.
Do hrnce přidejte máslo, cibuli nakrájenou na kolečka a nechte zesklovatět. Přihoďte badyán, hřebíček, chilli a skořici. Když se rozvoní, přidejte cukr, koření z hmoždíře, sůl a nechte zkaramelizovat.
Přidejte jablka, podlijte jablečným octem a nechte dusit do změknutí. V případě potřeby podlijte trochou vody.
Koření můžete podle chuti přidat i později.