ZELENINA

PEČENÁ DÝNĚ S TAHINI OMÁČKOU
1 střední dýně
100 ml tahini pasty
300 ml jogurtu
olivový olej
1 česnek
římský kmín
čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn nebo šalvěj)
sůl, pepř, citron
černý sezam
Z dýně vydlabeme semena, pokud je třeba oloupeme, nakrájíme na úzké plátky. Promneme s olivovým olejem, solí, pepřem, římským kmínem, bylinkami a prolisovaným česnekem (1 stroužek si necháme). Dáme péct na 180°C zhruba na hodinu. Omáčku připravíme smícháním tahini, jogurtu, olivového oleje, zbylého prolisovaného česneku, soli, pepře a citronové šťávy. Pečenou dýni vyskládáme na mísu a zalijeme omáčkou. Můžeme posypat černým sezamem.
RAITA Z ČERVENÉ ŘEPY
1kg červené řepy
200 ml jogurtu
římský kmín, mletý koriandr, garam masala, hřebíček, badyán
řepkový olej
2 stroužky česneku
sůl, pepř, cukr, ocet
vlašské ořechy
něco zeleného (ideálně nať koriandru)
Červenou řepu uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, trvá to dlouho. Na suché pánvi opražíme ořechy a na oleji orestujeme koření. Uvařenou řepu oloupeme, necháme vychladnout a nakrájíme na malé kostičky. Smícháme se zbytkem ingrediencí a podáváme například ke kari.
ČATNÝ
4xbadyán
10x hřebíček
fenykl
římský kmín
kardamon
chilli
skořice
špetka soli
20 dkg cukr třtinový/bílý
10 lžic jablečného octa
5 cibulí
30 jablek
Na pánvi nasucho opražte římský kmín, kardamon, fenykl a rozdrťte v hmoždíři.
Do hrnce přidejte máslo, cibuli nakrájenou na kolečka a nechte zesklovatět. Přihoďte badyán, hřebíček, chilli a skořici. Když se rozvoní, přidejte cukr, koření z hmoždíře, sůl a nechte zkaramelizovat.
Přidejte jablka, podlijte jablečným octem a nechte dusit do změknutí. V případě potřeby podlijte trochou vody.
Koření můžete podle chuti přidat i později.