MORÁLNÍ MRKVOVÝ SALÁT

preview image

Pro přípravu surovin na tento recept použijeme kulinární princip, který nám pomůže zmírnit pocity viny, které můžeme pociťovat při uvažování o ekologických a sociálních dopadech produkce běžně dostupných surovin. 

 

Mnozí z nás si ne vždy mohou dovolit nakupovat potraviny přímo od farmáře, fair trade nebo bio, a proto musí vystačit s běžnými potravinářskými produkty zakoupenými v obchodních řetězcích. Nebojte se pokud si nemůžete dovolit hlasovat svojí peněženkou pro etičtější produkci potravin. Použitím těchto léčebných postupů můžete pokusit narovnat dizbalanci mezi svým přesvědčením a stavu potravin, které konzumujete.

 


Co k tomu budeme potřebovat: 

velkou mísu s teplou vodou

mýdlo

šálek heřmánkového nálevu

esenciální olej (levandule)

difuzér

ručník

tibetské mísy nebo nahrávka jejich hraní

 

Suroviny:

mrkev

sterilované fazole

granátové jablko

plátkové mandle

kopr

med 

hořčice

sůl 

citronová šťáva

olivový olej

 


Postup: 

1.Nechte nakupenou zeleninu alespoň pár hodin na slunci nebo blízko radiátoru – v závislosti na roční době. Většina našeho ovoce a zeleniny se k nám dováží zdaleka a musí dozrát během dlouhých cest do supermarketů. Naše ovoce a zelenina jsou ještě syrové ale současně již unavené, takže jejich chuť a obsah vitamínů trpí. Dopřejme jim relaxační tepelnou kúru. Tím se zlepší chuť a nutriční hodnota.

 

2. Vezmeme si svoji zeleninu a můžeme s ni pokračovat v očistné koupeli.

Do misky s vodou a mýdlem nalijte heřmánkový nálev vychlazený na pokojovou teplotu a přidejte pár kapek esenciálního levandulového oleje.

Nyní si umyjte zeleninu ve vaně.

 

Nemůžeme sice smýt pesticidy a hnojiva, která se v jejich tělech nahromadila během růstu, ale můžeme alespoň hloubkově vyčistit jejich pokožku od chemikálií, které zůstaly na povrchu.

 

Heřmánek má antibakteriální a zklidňující vlastnosti, zatímco vůně levandule pomáhá udržet tělo i mysl v klidném stavu.

 

3. Zatímco zelenina tráví čas ve vaně, my budeme pokračovat dalším krokem – masáží.

 

Začněte zlehka masírováním ve tvaru čísla 8, pomalu pokrývající celý povrch těla zeleniny.

 

Nedostatečně placení pracovníci dlouhé hodiny v obtížných a nebezpečných podmínkách sbírají naší zeleninu a přenášejí tak napětí na těla produktů zemědělství. Při tomto stresu se jejich tkáně stahují, což způsobuje omezení celkového fungování těla. To vede k problémům, jako je vyčerpání, bolesti, migréna, úzkost a deprese.

 

Tento typ masáže umožňuje tělům zeleniny se uvolnit a vytváří hluboký pocit relaxace.

 

Poté, co promasírujete všechnu zeleninu, osušte je a dejte stranou.

 

4. V poslední fázi ozdravného procesu necháme zeleninu poslouchat zvuky hrání Tibetských mís, aby hluboce relaxovala a zapomněla na pracovní podmínky, při kterých byla vypěstována a sklizena. Tato procedura probouzí potenciál mysli léčit se a má výborné výsledky při terapii a vyrovnáváni se s posttraumatickou stresovou poruchou.

 

Pokud tyto misky nemáte, můžete pustit audio záznam jejich zvuků– bude to také fungovat.

 

Po provedení těchto procedur si můžeme být jisti, že energie našich ingrediencí je vyvážená a že, aniž bychom utratili jmění, budeme si moci vychutnat zdravé jídlo, které není nositelem stresu a negativní energie.

 

Teď můžeme pokračovat ve přípravě mrkvového salátu.

 

Postup: 

Mrkev nakrájíme na krátké špalíčky a uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Fazole z plechovek slijeme a propláchneme čistou vodou. Plátky mandlí nasucho opražíme dozlatova. Granátové jablko vyloupáme. Z kopru obereme lístečky. Z hořčice, medu, citronu, oleje a soli vyšleháme zálivku. Vše smícháme.