TALÍŘ VERSUS PLANETA

preview image

ZELŇAČKA S UZENÝM TEMPEHEM

MICHAELA PIXOVÁ

 

¼ hlávky bílého zelí

1 hrnek kysaného zelí

1l zeleninového vývaru nebo vody

4 lžíce sezamového oleje

1 cibule,nakrájená najemno

200 g uzeného tempehu

1 tuřín (lze nahradit kedlubnou nebo velkou bramborou)

150 ml smetany (lze nahradit sójovou)

kmín (1 lžička), sladká paprika (1 lžička), bobkový list (3ks)

5 lžic hladké celozrnné mouky

 

Na rozehřátém oleji ve velkém hrnci orestujeme cibuli, uzený tempeh pokrájený na větší kostky a koření. Sladkou papriku restujeme jen krátce, aby nezhořkla. Přisypeme mouku a krátce ji opražíme. Přidáme pokrájené hlávkové zelí, osolíme a vše zalijeme vývarem nebo horkou vodou. 

Vaříme cca 15–20 minut nebo dokud zelí nezměkne, přidáme nakrájený tuřín. Když máme zeleninu měkkou, odstavíme polévku z ohně a vmícháme kysané zelí a polévku zjemníme smetanou. Dosolíme, dopepříme, můžeme přidat šťávu z kysaného zelí nebo ocet.

 

HOUBOVÉ ŠPAGETY

JAN FREIDINGER

 

Oblíbený recept dlouholetého člena hnutí Greenpeace ČR. Ten podle jeho slov začíná prakticky vždy na stejném místě, a to v lese. Výchozí surovinou jsou pravé hřiby. Sušené mají lepší chuť, když se používají čerstvé, je dobré je alespoň doplnit drtí ze sušených bedel či hřibů jako koření.

 

Základní suroviny:

houby

cibule

česnek

sůl + pepř

olivový olej

citron

drcený kmín

zelená hladkolistá petržel

těstoviny

 

Na vylepšení:

smetana

ořechy

bílé víno

máslo

pecorino a/nebo parmazán

šalotka + červená cibule

houbový prach( z praváků či bedel, možné je nahradit houbovým kořením)

 

 

Začátek je vždy stejný - ve velké pánvi osmahneme (na olivovém oleji nebo másle) poměrně zprudka cibulku, já používám kombinaci šalotky a červené cibule, ale může být i bílá a k tomu po pár minutách na stále prudším plamenu přidáme houby - čerstvé na tenčí ale ne super tenké plátky cca 4 mm, pokud máme sušené, tak ty namočíme do vlažné vody, nasypeme zatím jen houby, vodu schováme, řádně opepříme a restujeme, po chvilce přidáme česnek na tenké plátky, trošku drceného kmínu, ořechy, sůl  a po další chvilce restování lehce zalijeme vínem (můžeme vynechat) a necháme chviličku provařit a přidáme smetanu na vaření, houbový prach(může být i bedlová mouka), v nejhorším houbové koření, zmírníme oheň a necháme probublávat .

Mezitím už ve velkém hrnci v osolené vodě vaříme těstoviny, důležité je dobré načasování, protože budeme používat vodu z těstovin. Tu (1-2 naběračky) přidáme k houbám, dochutíme solí, pepřem a citrónem a zhruba 1-2 minuty před dovařením těstoviny cedníkem nebo děrovanou naběračkou přidáme k houbám, dobře promícháme, přidáme hodně nasekané petrželky a necháme dodělat (můžeme přikrýt v případě potřeby pokličkou). Nakonec nastrouháme pecorino nebo parmazán promícháme a servírujeme.