TALÍŘ VERSUS PLANETA

ZELŇAČKA S UZENÝM TEMPEHEM
MICHAELA PIXOVÁ
¼ hlávky bílého zelí
1 hrnek kysaného zelí
1l zeleninového vývaru nebo vody
4 lžíce sezamového oleje
1 cibule,nakrájená najemno
200 g uzeného tempehu
1 tuřín (lze nahradit kedlubnou nebo velkou bramborou)
150 ml smetany (lze nahradit sójovou)
kmín (1 lžička), sladká paprika (1 lžička), bobkový list (3ks)
5 lžic hladké celozrnné mouky
Na rozehřátém oleji ve velkém hrnci orestujeme cibuli, uzený tempeh pokrájený na větší kostky a koření. Sladkou papriku restujeme jen krátce, aby nezhořkla. Přisypeme mouku a krátce ji opražíme. Přidáme pokrájené hlávkové zelí, osolíme a vše zalijeme vývarem nebo horkou vodou.
Vaříme cca 15–20 minut nebo dokud zelí nezměkne, přidáme nakrájený tuřín. Když máme zeleninu měkkou, odstavíme polévku z ohně a vmícháme kysané zelí a polévku zjemníme smetanou. Dosolíme, dopepříme, můžeme přidat šťávu z kysaného zelí nebo ocet.
HOUBOVÉ ŠPAGETY
JAN FREIDINGER
Oblíbený recept dlouholetého člena hnutí Greenpeace ČR. Ten podle jeho slov začíná prakticky vždy na stejném místě, a to v lese. Výchozí surovinou jsou pravé hřiby. Sušené mají lepší chuť, když se používají čerstvé, je dobré je alespoň doplnit drtí ze sušených bedel či hřibů jako koření.
Základní suroviny:
houby
cibule
česnek
sůl + pepř
olivový olej
citron
drcený kmín
zelená hladkolistá petržel
těstoviny
Na vylepšení:
smetana
ořechy
bílé víno
máslo
pecorino a/nebo parmazán
šalotka + červená cibule
houbový prach( z praváků či bedel, možné je nahradit houbovým kořením)
Začátek je vždy stejný - ve velké pánvi osmahneme (na olivovém oleji nebo másle) poměrně zprudka cibulku, já používám kombinaci šalotky a červené cibule, ale může být i bílá a k tomu po pár minutách na stále prudším plamenu přidáme houby - čerstvé na tenčí ale ne super tenké plátky cca 4 mm, pokud máme sušené, tak ty namočíme do vlažné vody, nasypeme zatím jen houby, vodu schováme, řádně opepříme a restujeme, po chvilce přidáme česnek na tenké plátky, trošku drceného kmínu, ořechy, sůl a po další chvilce restování lehce zalijeme vínem (můžeme vynechat) a necháme chviličku provařit a přidáme smetanu na vaření, houbový prach(může být i bedlová mouka), v nejhorším houbové koření, zmírníme oheň a necháme probublávat .
Mezitím už ve velkém hrnci v osolené vodě vaříme těstoviny, důležité je dobré načasování, protože budeme používat vodu z těstovin. Tu (1-2 naběračky) přidáme k houbám, dochutíme solí, pepřem a citrónem a zhruba 1-2 minuty před dovařením těstoviny cedníkem nebo děrovanou naběračkou přidáme k houbám, dobře promícháme, přidáme hodně nasekané petrželky a necháme dodělat (můžeme přikrýt v případě potřeby pokličkou). Nakonec nastrouháme pecorino nebo parmazán promícháme a servírujeme.