ČERVENÁ ŘEPA

preview image

ŠERÁ BLITVA Z ŘEPY

brambory 

nať z čevené a/nebo žluté řepy 

čenek

olivový olej

sůl + pepř

citron

 

Do osolené vody dáme vařit oloupané nakrájené brambory a dobře omytou a pokrájenou nať z řepy. Když jsou brambory měkké, slijeme tekutinu tak, aby do poloviny objemu ještě v hrnci zbyla. Do stále horkých brambor s natí přilijeme hojnost dobrého olivového oleje (na velký hrnec klidně 2 dl), přidáme jemně nasekaný česnek (také dost), mírně osolíme a opepříme. Potom pevnou vařečkou vše dlouho rázně mícháme, dokud se nevytvoří kaše. Dochutíme solí, pepřem a velkým množstvím šťávy z citronu.

 

SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

mladá různobarevná řepa

olivový olej

česnek

sůl + pepř

hořčice, med, citron

kopr + petrželka kudrnka

 

Syrovou řepu oloupeme, omyjeme a na mandolíně nakrájíme na co nejtenčí plátky. Krájíme příčně, aby vynikla kresba. Z hořčice, medu, citronové šťávy, soli, pepře a olivového oleje vyrobíme základní vinegrette zálivku a smícháme spolu s nasekanými bylinkami s řepou.